2015/11/13

Fruškogorski manastiri, putovanje koje ne prestaje



Ukoliko želite da uživate u lepim pejzažima i saznate više o srpskoj istoriji, treba da posetite Frušku goru i manastire koji su na njoj izgrađeni. Ovde ih ima 16. Ovo je pravo mesto za ljubitelje umetnosti, pošto su ovi manastiri poznati po svojoj arhitekturi i jedinstvenom slikarstvu. Ovde su pobrojani neki fruskogorski manastiri i kako stici do njih.
Krušedol
Krusedol Monastery, Aleksandra Jokic | Dreamstime
Manastirski kompleks se nalazi u jugoistočnom delu planine, severno od Prnjavora i sela Krušedol. U Krušedolu se nalazila bogata riznica, ali je za vreme Drugog svetskog rata opljačkana. Ovo mesto je jedno vreme služilo i kao dom za decu. U manastiru su sahranjene brojne značajne ličnosti iz srpske istorije: jedan car, jedan patrijarh Srpske pravoslavne crkve i jedan kralj.
Mala i Velika Remeta
Manastir Velika Remeta je smešten na putu Beograd-Novi Sad. Za osnivanje ovog manastira vezuju se brojne legende, ali niko ne zna kada je on zaista nastao. Mala Remeta je smeštena u južnom središnjem delu Fruške gore.
Vrdnik
Ravanica monastery, Slasta20 | Dreamstime
Manastir Vrdnik ili Sremska Ravanica će vam dah oduzeti zbog rezbarenih ikone, pogotovo Carske dveri i Bogorodičin tron. U Ravanici je smešten deo moštiju kneza Lazara, poznatog srpskog srednjovekovnog vladara, i svetinje sa Hristovog groba.
Grgeteg
Dok budete šetali južnim obroncima Fruške gore, primetićete i manastir Grgeteg. Njega  je osnovao srpski despot Vuk Grgurević, poznatiji kao Zmaj Ognjeni, kako bi njegov slepi otac mogao tu da živi. Svratite i pogledajte predivne ikone koje je naslikao poznati srpski slikar Uroš Predić.
Staro i Novo Hopovo
Novo Hopovo monastery , Lunja87 | Dreamstime
Manastir na Fruškoj gori koji ćete verovatno najlakše pronaći je Novo Hopovo. Smešten je na južnim obroncima Fruške gore, a  udaljen je samo stotinak metara od magistralnog puta Ruma - Novi Sad. Neke od najznačajnijih nacionalnih, ali i balkanskih freski su u ovom manastiru. Ikonostas je delo  najznačajnijeg srpskog baroknog slikara Teodora Kračuna. Ukoliko nastavite razgledanje planine, dva kilometra dalje, naići ćete na Staro Hopovo.
Tu su još i fruškogorski manastiri Privina Glava , Divša, Rakovac, Kuveždin, Petkovica, Šišatovac i Bešenovo. Bilo da se odlučite na jednodnevni izlet ili na vikend turu, ovo putovanje će vam približiti istoriju Fruške gore.

Нема коментара:

Постави коментар